Parahandboll - en självklar del av Skadevi Handbollscup

IFK Skövde Handboll ser det som en självklarhet att alla ska kunna spela handboll. Därför har vi breddat Skadevi Handbollscup med parahandboll. Parahandbollen är anpassad för tjejer och killar med funktionsnedsättning och är en självklar del av Skadevi Handbollscup.

Parahandbollen under Skadevi Handbollscup delas in i 5 klasser:

Rullstolshandboll på miniplan (U12) och fullplan samt Gåendehandboll på miniplan (U12) samt Gul och Blå klass på fullstor plan.

Rullstolshandboll
Rullstolshandboll riktar sig till den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor.

Rullstolshandboll på miniplan spelas med 3 utespelare och en målvakt och på fullstor plan med fem utespelare och en målvakt. På fullstor plan spelar man med en sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3x2 meter. I övrigt är reglerna de samma som i traditionell handboll såsom att bollen får innehas under maximalt tre sekunder.

Rullstol minihandboll U12:  Spelare som under tävlingsårets uppstartsår fyller maximal12 år. Dispensmöjligheter ges utifrån individuella förutsättningar.

Gåendehandboll
Gåendehandboll riktar sig till den som har intellektuell funktionsnedsättning. Inom gåendehandboll finns det tre klasser:

Blå klass: Spelformen är på hög nivå och handbollsregler kan respekteras fullt ut. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass: Spelare som kan behöva extra stöd i samband med att de finns på spelplan. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga.

Gående minihandboll U12:  Spelare som under tävlingsårets uppstartsår fyller maximal12 år. Dispensmöjligheter ges utifrån individuella förutsättningar.

I 2023-års upplaga av Skadevi Handbollscup erbjuder vi spel i gåendehandboll - Blå klass, Gul klass samt Under 12 år.